X
X
Back to the top
X

Biografia

AUXILI 2005-2024

Auxili és un grup de música que va nàixer l’any 2005 a Ontinyent, a la Vall d’Albaida. El seu estil musical és el reggae amb pinzellades de ska, ragga i rap en algunes de les seues cançons.

Com a col·lectiu musical donen suport a les lluites populars. Les seues lletres, la majoria en valencià, van carregades de missatges reivindicatius. Denuncia la desigualtat social, la brutalitat policial, la nefasta gestió política i el sistema capitalista. D’altra banda, també tenen cançons que tracten l’amor i desamor, la germanor i l’amistat. Els seus referents musicals són grups com Obrint Pas, Atzukak, Al Tall, La Gossa Sorda, Skalarriak o Seeed, . El grup sempre han optat per la descàrrega gratuïta dels seus treballs discogràfics.

Trajectòria

Els fundadors d’Auxili varen ser Esteve Tortosa i Marc Andrés (veus), Salva Berenguer (trompeta) i Miguel Ramos (bateria). Posteriorment s’hi incorporaren Fèlix Cortés (guitarra i cors), Adrià Llin (baix i cors), Gustau Garcia (percussions), Sam (tècnic de so i productor), Miki Garcia (trombó) i Joan Marc Pérez (teclats).

L’any 2013, amb la publicació del seu primer disc autoeditat Dolç atac, Auxili va començar a fer concerts pel País Valencià. El grup va penjar la seua primera cançó amb videoclip del disc, «Abismes», dies abans del seu llançament, aconseguint un gran nombre de visites al seu canal de YouTube.

Auxili va anar consolidant la seua trajectòria i va fer el salt a la popularitat amb el seu segon àlbum Instants cremant (2016). També uns dies abans van publicar el videoclip de la cançó «L’ona», essent actualment el vídeo més vist del seu canal. L’any abans, però, ja havien publicat un nou single anomenat «Detonem l’estona», posteriorment inclòs en el segon disc.

Per a l’edició del Festivern del 2016/17, Auxili va compondre la cançó «Foc i vent», utilitzada com a videoclip promocional. Aquesta va comptar amb la col·laboració de diversos artistes com Alguer Miquel de Txarango, Josep «Panxo» de La Raíz i Simone i Michelle de Train to Roots.

El març de 2018, amb l’avançament del videoclip «Hui la liem», Auxili va presentar el seu tercer àlbum: Tresors. Caracteritzat per l’ús més notori dels sons electrònics. Compta amb diverses col·laboracions (Panxo de Zoo, Ander de Green Valley i Josep Montero d’Oques Grasses) i amb cançons amb clares referències a Raimon i Maria del Mar Bonet.

L’any 2022, després de dos anys de silenci absolut marcats per una pandèmnia, Auxili publicà l’àlbum Guaret, amb una base festiva i plena d’energia unes lletres fidels a la seua trajectòria i amb les col·laboracions de Maria Bertomeu, Tribade i Los Chikos del Maíz. El disc més conceptual de la banda fins al moment: un cant a la terra i les arrels, una represa amb força després del descans.

Auxili ha estat present en festivals de renom com el Rototom Sunsplash, el Viña Rock, el Festivern, el Feslloc, l’Acampada Jove, el Marea Rock, el Canet Rock, laFira Mediterrània de Manresa, el Festival Diània i el Iruña Rock entre d’altres. A més a més, han fet actuacions internacionals a llocs com República Txeca, Itàlia i Bèlgica.